PT3 : Kegiatan ekonomi yang berpotensi dimajukan

June 18, 2015

Kegiatan Ekonomi Berpotensi



Untuk memenuhi kajian lapangan PT3 Geografi 2015, calon dikehendaki untuk mencadangkan kegiatan ekonomi yang berpotensi untuk dimajukan di kawasan kajian serta alasannya. Apa-apa cadangan yang logik beserta alasan kukuh diterima. Untuk kawasan kajian Telok Panglima Garang, beberapa cadangan kegiatan ekonomi boleh dijalankan seperti di bawah.



Baju Kurung Premium


Kegiatan ekonomi yang berpotensi dimajukan di kawasan kajian anda dan alasannya.



1. Homestay

Sertakan bersama huraian dan contoh serta alasan yang kukuh.

2. Tanaman Fertigasi

Sertakan bersama huraian dan contoh serta alasan yang kukuh.

3. IKS

Sertakan bersama huraian dan contoh serta alasan yang kukuh.

4. Ternakan ladang

Sertakan bersama huraian dan contoh serta alasan yang kukuh.

5. Agro pelancongan

Sertakan bersama huraian dan contoh serta alasan yang kukuh.



Berkaitan dengan PT3 Geografi :





~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~

You Might Also Like

12 comments

  1. Assalamualaikum,

    Terima kasih cikgu di atas perkongsian soalan geografi PT3. segala info yg diberi semua saya dah print.
    hope ada lagi tip2 untuk soalan ini dan kalau boleh terangkan pada saya cara-cara untuk menjawab soalan ini.
    Untuk pengetahuan cikgu, anak saya tahun ini menduduki peperiksaan PT3. dia ada inform saya pasal soalan ini dan bila dengar dari dia saya tanya dia macam mana nak buat abang? boleh ke abang buat?
    saya yang panik cikgu.......

    Hope dpt lagi info atau tip dari cikgu........

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, saya masih mencari info untuk jawapan yang lain, nanti saya kongsikan di dalam blog

      Delete
    2. Kajian ini bergantung kepada faktor sosio ekonomi penduduk setempat kan ? Kaedah menulis soalselidik penting supaya ia menjurus kepada kemahuan penulis.

      boleh cikgu bagi idea cara menulis borang soal selidik.

      Delete
    3. saya dah kongsikan contoh borang soal-selidik sebagai panduan : http://www.cekgunorazimah.com/2015/06/pt3-borang-soal-selidik.html

      Delete
  2. Terima kasih cikgu ats perkongsian ni. Agak sukar bgi sy tajuk ni kerana di tman sy pnduduknya sdikit n tak bnyak kegiatan ekonomi disini. hnya pertanian :( . Hope ckgu dpat kongsi bnyak lg mklumat. Terima kasih ^_^

    ReplyDelete
  3. cikgu kalo dekat merlimau potensi kegiatan ekonomi yang berpotensi dimajukan ape ye???
    hope cikgu bantu saye...

    ReplyDelete
  4. cikgu nak tanya saya buat kajian di taman sri medan , tmn sri medan dgn telok panglima grg tu sama ke? . kalo saya guna info telok pnglima grg tpi saya buat kajian di tamn sri medan ,telok panglima garang .boley ke ?

    ReplyDelete
  5. cikgu , saya buat kajian di taman sri muda ..boleh bagi isi ??

    ReplyDelete
  6. Assalamulaikum...
    cikgu terima kasih atas perkongsian cikgu ......
    saya kurang faham laa nak buat huraian bagi iks n agro pelancongan tuu

    ReplyDelete
  7. terima kasih utk info2 di atas cikgu . Tapi jikalau di tempat saya , kegiatan ekonomi seperti perniagaan dan perkhidmatan . Apakah kegiatan ekonomi yg berpotensi utk dimajukan ?

    ReplyDelete

Sebarang bentuk komen adalah tanggungjawab anda. CN tidak akan bertanggungjawab ke atas komen yang tidak berhemah.

Terima kasih di atas komen-komen anda.