Didik anda mencintai buku

November 03, 2018

Didik anda mencintai buku | Membaca adalah jambatan ilmu. Tidak mengira usia, tabiat membaca membantu seseorang menambah ilmu pengetahuan dan keyakinan diri. Minat membaca bukan terhad kepada orang dewasa sahaja, malah kanak-kanak juga perlu dipupuk minat untuk mencintai buku dan membaca seawal usia mereka masih muda. CN sendiri merupakan ulat buku dan turut mempengaruhi anak-anak CN supaya cintai buku. Amalan cintai buku merupakan amalan yang positif untuk anak-anak ini.


amalan membaca pada kanak-kanak, tips keibubapaan, didik anak membaca, didik anak cintai buku, cara-cara memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk cintai buku pada kanak-kanak
Dhia Zahra & Aqilah bersama buku The Three Village Boys yang mempunyai banyak nilai murni

Berimaginasi dari gambar di dalam buku cerita


Rezeki CN mendapat koleksi buku kanak-kanak sebagai hadiah blogger. Selain hadiah blogger, CN juga pernah memenangi hadiah buku Disney bernilai RM200 dari contest yang disertai. Memang banyak koleksi buku kanak-kanak untuk Irfan & Dhia. Walaupun Irfan sering merungut tak pandai baca buku sebab baru belajar membaca, almaklumlah, buku cerita kanak-kanak yang dimenangi fokus untuk kanak-kanak sekolah rendah. CN sering positifkan Irfan dengan menggalakkan dia bercerita dari gambar dalam buku cerita tersebut. 

Hah, kanak-kanak umur 5 tahun memang kreatif dan berimaginasi tinggi. Walaupun merangkak-rangkak membaca, Irfan sangat kreatif bila bercerita mengenai gambar di dalam buku cerita tersebut. Kanak-kanak umur begini memang sangat kreatif berimaginasi dari gambar di dalam buku cerita. Jadi galakkan anak anda bercerita & terapkan amalan cintai buku kepada mereka. 


amalan membaca pada kanak-kanak, tips keibubapaan, didik anak membaca, didik anak cintai buku, cara-cara memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk cintai buku pada kanak-kanak, soft book, harga soft book
Soft book - Doa Anak Soleh RM36.90

Soft Book Siri Anak Soleh sesuai untuk kanak-kanak yang aktif


Soft book Siri Anak Soleh yang cuma berharga RM36.90 ini bukan sahaja menarik dan mampu menarik minat si kecil untuk membaca, ia juga boleh dijadikan bantal dan sangat sesuai dibawa ketika travel. Almaklumlah, anak kecil biasanya akan meragam bila travel kerana kebosanan. Dari diberi gadget, apa kata didik anak cintai buku dengan memberikannya soft book Siri Anak Soleh ini. 

amalan membaca pada kanak-kanak, tips keibubapaan, didik anak membaca, didik anak cintai buku, cara-cara memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk cintai buku pada kanak-kanak, soft book, harga soft book


Keistimewaan soft book Siri Anak Soleh ini adalah boleh dijadikan bantal, boleh dicuci dan tidak mudah koyak. Materialnya dari high quality soft fiber menjadikannya tahan lasak dan sesuai dibawa ke mana-mana. 

Antara koleksi buku dari Islamic Soft Book -  Siri Anak Soleh ini yang pasti mengujakan anak anda.


amalan membaca pada kanak-kanak, tips keibubapaan, didik anak membaca, didik anak cintai buku, cara-cara memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk cintai buku pada kanak-kanak, soft book, harga soft book
Islamic Soft Book - Alif Sehigga Ya

amalan membaca pada kanak-kanak, tips keibubapaan, didik anak membaca, didik anak cintai buku, cara-cara memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk cintai buku pada kanak-kanak, soft book, harga soft book
Islamic Soft Book - Allah Pencipta Kami

amalan membaca pada kanak-kanak, tips keibubapaan, didik anak membaca, didik anak cintai buku, cara-cara memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk cintai buku pada kanak-kanak, soft book, harga soft book
Islamic Soft Book - Mari Kita Solat

amalan membaca pada kanak-kanak, tips keibubapaan, didik anak membaca, didik anak cintai buku, cara-cara memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk minat membaca, peranan ibubapa memupuk cintai buku pada kanak-kanak, soft book, harga soft book
Islamic Soft Book - Mari Mengira





~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~


You Might Also Like

3 comments

  1. selalunya akak belikan anak² buku yang banyak bergambar masa diorang kecil.nak pupuk anak membaca ni,kenalah beli banyak buku untuk dia..beli yang murah² pun ok jugak sebelum diorang dah start sayangkan buku

    ReplyDelete
  2. tahniah..anak2 mesti di didik sejar dari perut ibu..inshaAllah akan cemerlang

    ReplyDelete
  3. Betul.start dari kanak2 kena pupuk mereka dengan budaya membaca buku supaya sampai besar minat membaca.

    ReplyDelete

Sebarang bentuk komen adalah tanggungjawab anda. CN tidak akan bertanggungjawab ke atas komen yang tidak berhemah.

Terima kasih di atas komen-komen anda.