Cara reset password id google classroom

April 13, 2020

Cara reset password id google classroom | Cuti pkp ni, cikgu bernama Norazimah terlalu sibuk untuk me'reset' password sama ada akaun cikgu atau murid. Mujur team admin Google Classroom sekolah CN ada ramai cikgu, boleh lah berbagi tugas. Kenapa perlu reset password? Sudah semestinya setelah berbulan-bulan login & kemudian tidak menggunakan akaun tersebut, pasti akan lupa password bukan? Sebenarnya ada cara mudah dengan reset password secara auto. Tapi password yang dibina secara auto akan menjadi pelik & pasti akan sukar sama ada cikgu atau murid untuk memasukkan password tersebut. Dah jadi keje lain kena guide sampai boleh login kan? 

Jadi cara paling mudah tapi agak lambat adalah dengan reset password secara manual dengan search id yang perlu untuk direset password. Jika internet laju, tak sampai sejam reset password untuk satu kelas yang mempunyai lebih 30 pelajar. 

Hokay, jom tengok arahan bergambar yang gigih CN buat ni untuk reset password akaun google classroom cikgu atau murid. 

Cara reset password id google classroom cikgu & murid


1. Login menggunakan akaun Google Classroom admin sekolah. Kemudian, buka Google Drive. Klik Admin Console seperti dalam gambar di bawah. 


Cara reset password id google classroom, what to do when you forgot your google classroom password, google classroom login, google classroom login for students, akaun google classroom, google classroom app, google classroom kpm, how to reset your password on google classroom
Cara reset password id google classroom: Langkah 1


2. Paparan seperti di bawah akan kelihatan. Kemudian, klik Users seperti dalam kotak merah tersebut. 

Cara reset password id google classroom, what to do when you forgot your google classroom password, google classroom login, google classroom login for students, akaun google classroom, google classroom app, google classroom kpm, how to reset your password on google classroom
Cara reset password id google classroom: Langkah 2


3. Di bahagian Search seperti dalam kotak merah pada gambar di bawah, letakkan ID atau nama akaun yang perlu untuk di reset passwordnya. 

Cara reset password id google classroom, what to do when you forgot your google classroom password, google classroom login, google classroom login for students, akaun google classroom, google classroom app, google classroom kpm, how to reset your password on google classroom
Cara reset password id google classroom: Langkah 3


4. Akan keluar paparan seperti dibawah. Tekan enter. 

Cara reset password id google classroom, what to do when you forgot your google classroom password, google classroom login, google classroom login for students, akaun google classroom, google classroom app, google classroom kpm, how to reset your password on google classroom
Cara reset password id google classroom: Langkah 4


5. Berikut merupakan paparan untuk akaun yang hendak di reset passwordnya. Klik RESET PASSWORD seperti di dalam kotak merah di bawah. 

Cara reset password id google classroom, what to do when you forgot your google classroom password, google classroom login, google classroom login for students, akaun google classroom, google classroom app, google classroom kpm, how to reset your password on google classroom
Cara reset password id google classroom: Langkah 5


6. Masukkan password untuk akaun tersebut. Jangan lupa notify empunya akaun tentang password barunya. Baru lah boleh login dengan bahagia ye. 

Cara reset password id google classroom, what to do when you forgot your google classroom password, google classroom login, google classroom login for students, akaun google classroom, google classroom app, google classroom kpm, how to reset your password on google classroom
Cara reset password id google classroom: Langkah 6


Selamat mencuba! 

~ Sharing is caring from Cekgu Norazimah ~

You Might Also Like

0 comments

Sebarang bentuk komen adalah tanggungjawab anda. CN tidak akan bertanggungjawab ke atas komen yang tidak berhemah.

Terima kasih di atas komen-komen anda.