19 Pilihan Makanan Untuk Banyakkan Susu Ibu

July 25, 2020

19 Pilihan Makanan Untuk Banyakkan Susu Ibu

19 Pilihan Makanan Untuk Banyakkan Susu Ibu

Salam mesra..

Alhamdulillah, Irfan kini setahun 6 bulan dan masih breastfeed. Tiada rahsia susu banyak, cuma CN rajin berusaha untuk banyakkan susu dengan pengambilan suplement ESP+LECITHIN+ALFAFA dari SHAKLEE. Selain pengambilan suplement, terdapat 19 PILIHAN MAKANAN untuk banyakkan susu. Terima kasih page E-MumShop untuk tips yang berguna ini.


19 Pilihan Makanan Untuk Banyakkan Susu Ibu

Pilihan 1: Amalkan memakan jantung pisang celur. Jantung pisang yang dicelur enak dimakan dengan sambal belacan. Ia bukan sahaja sedap malah ia membantu menambah susu ibu.

Pilihan 2: Kikis lobak putih dan parut. Campur lobak putih dengan 1 gelas air panas dan biarkan sehingga suam. Minum 2 kali sehari.

Pilihan 3: Daun betik memang enak dibuat ulam walaupun rasanya sedikit pahit. Cicah dengan sambal belacan. Ia berupaya menambah susu badan.

Pilihan 4: Longan yang kering yang biasa boleh didapati di kedai singseh elok diamalkan. Rebus longan kering dalam anggaran 1 cawan kecil dengan beberapa cawan air (3 - 4 cawan air) dan biar sehingga longan tersebut kembang. Minum air rebusan tersebut.

>> Tips Ibu Bapa - Pilihan jenama susu popular untuk seisi keluarga

Pilihan 5: Daun sirih boleh menambah susu ibu yang sedikit dan kurang lancar. Ambil daun sirih dan sapu dengan minyak kelapa. Layurkan daun tersebut pada api dan tekap pada sekeliling payudara anda.

Pilihan 6: Semakin kerap anda menyusukan bayi, semakin banyak susu yang akan terhasil. Galakkan bayi untuk lebih kerap menyusu. Penyusuan hingga 10 hingga 12 kali atau lebih dalam tempoh 24 jam akan merangsang hormon prolaktin menghasilkan lebih banyak susu.

Pilihan 7: Orang Melayu lama mengamalkan pemakanan tertentu bagi menambah susu. Antara jenis makanan yang dipercayai dapat menambah susu ialah ulam-ulaman seperti cekur manis, pegaga, peria, ulam raja, turi, betik, jantung pisang batu dan lobak putih.

Pilihan 8: Rempah halba boleh menambahkan pengeluaran susu. Cuci halba dengan sempurna dan keringkan. Kemudian, simpan dalam bekas bertutup dan makan sesudu halba setiap hari.

Pilihan 9: Jintan hitam juga boleh menambahkan pengeluaran susu. Cara pengambilannya sama seperti halba.

Pilihan 10: Anda perlu minum air sehingga 8 gelas sehari. Yang paling penting anda perlu minum air kosong mengikut keperluan tubuh. Selain daripada air kosong, anda juga boleh mengambil minuman lain seperti susu dan air kacang soya.

Pilihan 11: Kerap melakukan urutan payudara ketika sedang mandi atau beberapa kali sehari. Lebih afdal jika anda meminta suami anda urutkan. Di samping itu, perhatikan diet anda. Jangan memakan makanan segera atau minuman berkafein. Ia tidak sihat untuk ibu dan bayi. Amalkan lebih banyak memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Pilihan 12: Kisar buah sengkuang dan rebus dengan sedikit gula. Minum air sengkuang selalu.

Pilihan 13: Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian, layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada payudara anda. Amalkan setiap hari.

Pilihan 14: Ambil bunga melur dan giling hingga halus. Tampalkan padal sekeliling payudara anda di waktu pagi sebelum mandi.

Pilihan 15: Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum 2 atau 3 kali sehari

Pilihan 16: Ambil 2 kelopak daun kobis bulat dan tekap pada payudara anda. Anda juga boleh lenyek-lenyekkan kelopak daun kobis bulat tersebut dan tampalkan pada payudara. Petua ini juga boleh mengurangkan bengkak susu semasa dalam pantang.

Pilihan 17: Bubur kacang hijau dicampurkan dengan beras merah baik untuk memperbanyakkan air susu badan serta memekatkan susu ibu.

Pilihan 18: Ambil daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan rebus. Amalkan memakannya bersama nasi.

Pilihan 18: Ambil petola, bayam dan daun turi . Masak lemak manis dan amalkan selalu sewaktu makan tengah hari.

Pilihan 19: Sayur bendi dibuatkan sebagai ulam dan cicah dengan sambal.

~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~
                                      

You Might Also Like

15 comments

  1. Assalamualaikum CN, bagusnya ada tips ni. sheila mohon sharing dekat fanpage ye. senang nak baca dan follow bila dah bersalin nanti. terima kasih CN berkongsi ilmu ~~~

    ReplyDelete
  2. Adik Nurul mengamalkan Lobak putih tu masak sup.. anak die dah dekat setahun.. masih breastfeeding, kalau ikutkan anak pertama dia tu, sampai 2 tahun. Nurul mmg salute sgt dengan ibu2 yg breatfeeding ni :D Good Luck CN :)

    ReplyDelete
  3. Mknn ni semua juga begntung kpd penerimaan bdn ssorg juga...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.. bagus tips ni.. mohon share ye

    ReplyDelete
  5. Tq untuk petua ni..mmg bagus

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Sy setuju dengan mknan utk tambah susu ibu.Sya juga amalkan longan kering yang semestinta sangat sedap.

    ReplyDelete
  8. Perkongsian yang bermanfaat :) Tq. Senang-senang jemput lawat www.kindhearty.blogspot.com

    ReplyDelete

  9. Info yang menarik mengenai cara untuk menambahkan susu badan. Sememangnya banyak petua-petua di dalam masyarakat Melayu yang dapat dipraktikkan untuk menambahkan susu badan. Yang penting, si ibu haruslah mendapat rehat yang cukup dan tidak mengalami tekanan emosi semasa menyusukan badan kerana ia boleh membantutkan rembesan hormon prolaktin yang mempengaruhi penghasilan susu badan.

    ReplyDelete
  10. ha kena lah rajin susukan baby ya..jangan pula tak bagi susu ibu..

    ReplyDelete
  11. Terima kasih atas maklumat yang diberikan. Ianya sangat membantu

    ReplyDelete

Sebarang bentuk komen adalah tanggungjawab anda. CN tidak akan bertanggungjawab ke atas komen yang tidak berhemah.

Terima kasih di atas komen-komen anda.