PT3 Geografi 2014 : Borang Soal Selidik

June 28, 2014


PT3 Geografi 2014 : Borang Soal Selidik

Okay, demam PT3 Geografi kini melanda seluruh Malaysia. Almaklumlah, tempoh masa untuk menyiapkan tugasan kajian kes adalah dari 1 hingga 18 Julai ! Sangat2 singkat ! Dan cikgu2 pula perlu siapkan pemberian markah sebelum 14 Ogos 2014 ! Fuh ! Tak meriah la raya CN tahun ni duk sibuk menanda keje budak.. Its oklah, di sini CN ingin berkongsi dengan anda CONTOH BORANG SOAL SELIDIK untuk Kajian Kes Pencemaran Udara. 



SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TELOK PANGLIMA GARANG

BORANG SOAL SELIDIK

NAMA              :
UMUR              :
PEKERJAAN      :
ALAMAT          :


ARAHAN : Sila tandakan ( / ) pada jawapan yang sesuai.


1. Pada pendapat anda, apakah punca berlakunya pencemaran udara di kawasan tempat tinggal anda?

            Pembakaran terbuka
            Pelepasan asap kilang

            Asap kenderaan bermotor

            Pembinaan bangunan

            Penggunaan baja kimia
            Pembuangan sisa toksik
            Perniagaan
            Penternakan



2. Apakah kesan pencemaran udara di kawasan tempat tinggal anda?
            Udara tercemar
            Suhu meningkat
            Bau busuk
            Jerebu
            Hujan asid
            Hidupan akuatik terancam
            Gangguan kesihatan
            Air tercemar



3. Apakah langkah untuk mengurangkan kesan pencemaran udara di tempat tinggal anda?
            Kempen kesedaran
            Penguatkuasaan undang-undang
            Kitar semula
            Pendidikan alam sekitar
            Rawatan air kumbahan
            Menggunakan petrol tanpa plumbum
            Insinerator/tapak pelupusan sampah
            Penggunaan catalytic converter

p/s : Sepatutnya ada kotak untuk setiap jawapan. Tapi ni kes copy dari word masuk ke blog. So pelajar2 bolehlah masukkan sendiri kotak di sebelah setiap pilihan jawapan yer. 


~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~

Lazada Malaysia

You Might Also Like

58 comments

  1. Moga perkongsian ini dapat membantu pelajar semua.

    ReplyDelete
  2. Assalam CN
    salam Ramadhan buat CN sekeluarga.

    ReplyDelete
  3. memang tengah cari borang soal selidik. terima kasihhh =D

    ReplyDelete
  4. kalau buat tapi tak ada borang soal selidik boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dpt markah penuh utk bhgn proses awal.. ;)

      Delete
  5. Sangat berguna.. teruma kasih CN .. doakan saya dapat A :)

    ReplyDelete
  6. Klau bertanya 12 orang nk 12 borang ??

    ReplyDelete
  7. minda bantuan.
    tidak perlukan tandatangan orang yg disoal selidik??

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. Tandatangan tak perlu ke?

      Delete
    2. Tak perlu dear,borg soal selidik asalkan ada je

      Delete
    3. okay, thank so muchO(∩_∩)O

      Delete
  8. It's very useful :) Thanks cekgu ^^

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. sori dear, cuba cari pencemaran yang mudah ;)

      Delete
  10. cikgu , maknanya sy kena print benda ni 10 la? ( 10 responden )

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Jgn lupa tambah Jantina -_-

    ReplyDelete
  13. Its very useful. Thnk you very much cikgu :)

    ReplyDelete
  14. jantina dengan sign nk jugak ke

    ReplyDelete
  15. Boleh tak print satu borang (tapi ubah la sikit ayat supaya xdikira plagiat) pastu yg lain tu fotostat. ke xbleh fotostat.. or ke kena tulis tgn jgk ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. borang soal selidik boleh sama satu sekolah, takde masalah dan boleh fotostat ;)

      Delete
  16. Cikgu, saya nak tanya, setiap soalan hanya boleh tanda sekali sahaja atau boleh tanda 2 atau lebih? Contoh : Punca pencemaran, kalau tanda 2 dua jawapan berbeza? boleh kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tanda lebih,asalkan berkaitan dgn kawasan kajian ;)

      Delete
    2. Terima kasih cikgu, borang ni sangat2 membantu :D

      Delete
  17. Assalamualaikum. cikgu, saya cuma ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian cikgu. Ianya sangat membantu.. Syukran.. :* (Y)

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum..boleh tak kalau sy buat satu soal mcm ni..."pada fikiran anda,berapa lamakah pencemaran udara akan berlaku jika tidak di titik beratkan oleh kerajaan?
    *jika salah tatabahasa mohon cikgu perbetulkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba tukar pada pendapat anda,lagi sesuai ;)

      Delete
    2. terima kasih cikgu...

      Delete
  19. emm.. cikgu kt skolahsya dh tetapkn tjuk untk brang kji selidik untk setiap kelas.. ianya adlah kesan pncemaran udra .. kna ade 2 soaln yg tnya mngenai kesan pncemrn udra .. tidak ade punca or lngkah .. tk tau nk gna soaln yg mna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba tanya punca pencemaran di kawasan tmpat tggl,lg byk isi

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Jadi nanti semua borang soal selidik perlu diselitkan dlm kertas kajian kes tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ! selitkan dalam lampiran, masukkan 1 jer, tak perlu semua ;)

      Delete
  22. Cikgu, lepas sya dah buat borang soal selidik.. mesti sertakan analisis soal selidik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. analisis borang selidik merupakan bahan grafik, kan ada 10 markah untuk bahan grafik ;)

      Delete
  23. CN borang soal selidik ni dh markah x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilah ada markah, termasuk dalam 20 markah untuk proses awal ;)

      Delete
  24. CN borang soal selidik ni dh markah x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada markah untuk proses awal, bhgn pengumpulan maklumat ;)

      Delete
  25. borang soal selidik nie markah berapa CN ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. borang ni dalam markah 20 untuk proses awal

      Delete
    2. hmm.. ok CN , nk buat bahan grafik tu , kena cari or just reka sendiri >?

      Delete
    3. bahan grafik kena reka sendiri yer ;)

      Delete
  26. cikgu boleh print tak borang ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer, cuma tukar logo dan nama sekolah yer ;)

      Delete

Sebarang bentuk komen adalah tanggungjawab anda. CN tidak akan bertanggungjawab ke atas komen yang tidak berhemah.

Terima kasih di atas komen-komen anda.