Clorox Malaysia Menzahirkan Sokongan Terhadap Bantuan COVID-19

July 10, 2021

Clorox Malaysia sudah sekian lama menyokong usaha-usaha bantuan bencana menerusi jalinan kerjasama dengan pihak berkuasa dan organisasi-organisasi bukan kerajaan. Sebagai tindak balas terhadap peningkatan mendadak kes jangkitan COVID-19, Clorox Malaysia telah menzahirkan sokongan bagi bantuan yang dijalankan dengan memberikan sumbangan kepada dua pusat kesihatan awam utama rawatan pesakit COVID-19 iaitu Hospital Sungai Buloh dan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Sumbangan turut diberikan kepada badan bukan kerajaan, MERCY Malaysia. Clorox Malaysia telah menyumbang sebanyak RM80,000 dalam bentuk produk yang akan dimanfaatkan bagi mengekang penyebaran virus berkenaan terhadap kehidupan seharian, serta di tempat kerja ketiga-ketiga organisasi terbabit. 


clorox malaysia, sumbangan clorox malaysia, kempen clorox, produk pembersihan dan disinfeksi jenama clorox
Ahli kakitangan daripada Hospital Sungai Buloh menerima Sumbangan Produk Permbersihan dan Disinfeksi  daripada Clorox.


Pembersihan dan disinfeksi amat penting dalam mengurangkan penyebaran COVID-19, khususnya di fasiliti perubatan yang berisiko tinggi dalam menyebarkan jangkitan daripada pesakit kepada individu yang sihat. Disinfeksi atas permukaan keras dilaksanakan dengan kerap bagi tujuan ini dan amaun produk yang diperlukan setiap hari juga sangat tinggi. 


“Kami amat berterima kasih kepada Clorox atas sumbangan yang diberikan,” kata Professor Dr. Nazirah Hasnan, Pengarah PPUM. 


Peluntur Clorox (Clorox Bleach) dan Penyembur Pembersih Pelbagai Guna Clorox (Clorox All Purpose Cleaner Spray) telah disumbangkan bagi pembersihan dan disinfeksi menyeluruh ketiga-tiga fasiliti yang terlibat, sementara Tisu Pembasmi Kuman Clorox (Clorox Expert Disinfecting Wipes) untuk kegunaan harian petugas barisan hadapan, pesakit serta pelawat ke premis-premis berkenaan. 


clorox malaysia, sumbangan clorox malaysia, kempen clorox, produk pembersihan dan disinfeksi jenama clorox
Produk Sumbangan daripada Clorox telah sampai di Pusat Mercy Malaysia untuk penghantaran kepada keluarga yang memerlukan


“Kami amat menghargai sumbangan yang diberikan kepada petugas barisan hadapan,” kata pihak pengurusan Hospital Sungai Buloh. 

 

“Pandemik COVID-19 memberi kesan kepada kita semua, sama ada secara langsung atau sebaliknya. Ada antara kita yang melihat sendiri bekalan produk-produk menyahjangkit dan pembersihan di hospital sangat diperlukan. Clorox Malaysia menyediakan sokongan yang diperlukan, kerana kami amat menghargai  usaha-usaha yang diluhurkan oleh Hospital Sungai Buloh, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Mercy Malaysia dalam menangani pandemik ini,” kata Paulo M. Lao, Pengarah Jualan & Pemasaran Clorox Asia Tenggara. 

 

“Kami amat berbesar hati kerana produk-produk kami dapat membantu dalam membersih dan disinfeksi fasiliti mereka secara berkesan, selain turut dimanfaatkan petugas barisan hadapan, pesakit dan pelawat, bagi persekitaran yang lebih selamat kerana Clorox percaya bahawa kebersihan amat penting.”

 

Beliau menambah, ujian yang dilaksanakan oleh pihak ketiga telah mengesahkan keberkesanan beberapa produk disinfeksi utama Clorox terhadap varian SARS-CoV-2 termasuk “Varian of Concern” (VOC) Alpha (UK) dan Beta (Afrika Selatan). Keputusan ini adalah seiring dengan pemakluman Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat yang menyatakan perubahan genetik virus tersebut tidak akan memberi impak terhadap keberkesanan produk disinfeksi. Ia juga memaklumkan bahawa kesemua produk disinfeksi yang telah diiktiraf untuk membunuh SARS-CoV-2 turut mampu membunuh varian baharu virus tersebut. 


clorox malaysia, sumbangan clorox malaysia, kempen clorox, produk pembersihan dan disinfeksi jenama clorox
Proses pembersihan dan disinfeksi sedang giat dijalankan kakitangan PPUM menggunakan produk sumbangan daripada Clorox.


Sebagai sebuah organisasi bukan berasaskan keuntungan, MERCY Malaysia bergantung terhadap sumbangan daripada organisasi dan rakyat bagi meneruskan perkhidmatan kami dalam menyediakan bantuan kemanusiaan kepada penerima. Dengan ikhlas hati, kami berterima kasih kepada Clorox Malaysia kerana menghubungi MERCY Malaysia untuk menyampaikan sumbangan kepada para petugas barisan hadapan. Kami mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh Clorox Malaysia dalam membantu menentang pandemik global ini,” tambah Zuraidah Mian, Pemangku Pengarah Eksekutif MERCY Malaysia. 


Produk disinfeksi dan pembersihan Clorox diagihkan kepada pihak berkenaan awal Jun 2021. Dapatkan maklumat lanjut berkenaan pembersihan, aktiviti dan sebagainya daripada laman web Clorox Malaysia di  https://www.cloroxmalaysia.com atau ikuti laman media sosial Clorox Malaysia di https://www.facebook.com/CloroxMalaysia/ dan https://www.instagram.com/cloroxmalaysia/ 


Penafian: Produk pembersihan dan disinfeksi Clorox tidak sesuai untuk pengambilan atau suntikan dalam sebarang situasi. Pengguna dinasihatkan untuk sentiasa membaca label bagi mengetahui cara penggunaan produk yang betul. 


~ Sharing is caring from Cekgu Norazimah ~

You Might Also Like

2 comments

  1. Tahniah Clorox dan Mercy. Semoga inisiatif macam ni sentiasa berterusan membantu golongan yg memerlukan

    ReplyDelete
  2. walaupun jarang jarang guna clorox..tp sentiasa ada clorox kat rumah. sesekali je guna...

    ReplyDelete

Sebarang bentuk komen adalah tanggungjawab anda. CN tidak akan bertanggungjawab ke atas komen yang tidak berhemah.

Terima kasih di atas komen-komen anda.